czwartek, 17 marca 2016

Wędlina z indyka


Wędlina ze sklepu nie specjalnie smakuje mojej rodzinie. Wolę sama upiec 
coś do chleba. Moje dziecko szczególnie lubi wędlinę z indyka dlatego robię
 taką co jakiś czas za każdym razem z innego przepisu. Dzisiejszy przepis
testowałam po raz pierwszy i również wędlina bardzo przypadłą nam do gustu. 
Oczywiście indyka można też podać na obiad nie tylko do chleba.

Składniki:
  • 1 pierś z indyka

Składniki na marynatę: 
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy łagodnej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek
posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Natrzeć
dokładnie nią mięso. Wstawić do lodówki na minimum dwie
godziny (najlepiej na całą noc). Mięso włożyć do rękawa
foliowego lub wsadzić do naczynia żaroodpornego. Piec
około 1,5 godziny w 180 stopniach.


*Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz