poniedziałek, 7 marca 2016

Chałwa domowej roboty


Zrobienie chałwy w domu to na prawdę nic trudnego.  Do jej zrobienia 
wystarczą tylko dwa składniki:sezam i miód. Można oczywiście dodać
 jeszcze orzechy ale my najbardziej lubimy właśnie taką bez dodatków.
 Chałwa to taka zdrowsza słodycz a szczególnie ta wyprodukowany 
w domu. W sklepowych niestety czasem znajdziemy zbędne dodatki.
 Chociaż ma sporo kalorii to jest zrobiona ze zdrowych ziaren sezamu, 
który zawiera witaminy A,B,E oraz oleje i przeciwutleniacze. Zachęcam zatem
do zrobienia tylko uwaga nie zjedzcie całej na raz:)

Składniki:
  • 200g ziaren sezamu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • orzechy włoskie, migdały, pistacje -opcjonalnie

Na suchej patelni prażyć sezam aż pociemniej (uwaga żeby go
nie spalić bo zrobi się gorzki) ma tylko lekko zmienić kolor.
Zdjąć z patelni i zostawić aż wystygnie. Następnie zmielić
w blenderze lub młynku do kawy na proszek (przypomina piasek).
Włożyć do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać. Jeśli lubicie
można dodać pokruszone orzechy. Całość przełożyć do foremki,
wierzch uklepać ręką. Zostawić na kilka godzin w lodówce.


Żródło: polki.pl

9 komentarzy:

  1. Również sama robię chałwę, bo ją po prostu uwielbiam! 😊 Dodaję do niej wszystko co mi się nawinie: pestki słonecznika, żurawinę, troszkę kakao. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe smakołyki :) Ja bardzo lubię budyń z kaszy jaglanej :) Pycha ! http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/10/budyn-jaglany-weganski.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyniu z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam ale pora to zmienić:)

      Usuń
  3. kurczę, a ja myślałam, że to będzie takie trudne:) moja mama uwielbia chałwę, kiedyś jej zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa chałwa? O rajciu! Ależ to musi być cudowny smak :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, zrobiłam dzisiaj, wyszła jak z obrazka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszę się, że wyszła:)

      Usuń
  6. Pycha, zrobione, polecam

    OdpowiedzUsuń