Zrobienie chałwy w domu to na prawdę nic trudnego. Do jej zrobienia
wystarczą tylko dwa składniki:sezam i miód. Można oczywiście dodać
jeszcze orzechy ale my najbardziej lubimy właśnie taką bez dodatków.
Chałwa to taka zdrowsza słodycz a szczególnie ta wyprodukowany
w domu. W sklepowych niestety czasem znajdziemy zbędne dodatki.
Chociaż ma sporo kalorii to jest zrobiona ze zdrowych ziaren sezamu,
który zawiera witaminy A,B,E oraz oleje i przeciwutleniacze. Zachęcam zatem
do zrobienia tylko uwaga nie zjedzcie całej na raz:)
Składniki:
- 200g ziaren sezamu
- 4 łyżki płynnego miodu
- orzechy włoskie, migdały, pistacje -opcjonalnie
Na suchej patelni prażyć sezam aż pociemniej (uwaga żeby go
nie spalić bo zrobi się gorzki) ma tylko lekko zmienić kolor.
Zdjąć z patelni i zostawić aż wystygnie. Następnie zmielić
w blenderze lub młynku do kawy na proszek (przypomina piasek).
Włożyć do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać. Jeśli lubicie
można dodać pokruszone orzechy. Całość przełożyć do foremki,
wierzch uklepać ręką. Zostawić na kilka godzin w lodówce.
Żródło: polki.pl
Również sama robię chałwę, bo ją po prostu uwielbiam! 😊 Dodaję do niej wszystko co mi się nawinie: pestki słonecznika, żurawinę, troszkę kakao. Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe smakołyki :) Ja bardzo lubię budyń z kaszy jaglanej :) Pycha ! http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/10/budyn-jaglany-weganski.html
OdpowiedzUsuńBudyniu z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam ale pora to zmienić:)
Usuńkurczę, a ja myślałam, że to będzie takie trudne:) moja mama uwielbia chałwę, kiedyś jej zrobię!
OdpowiedzUsuńMoja mama też:)
UsuńDomowa chałwa? O rajciu! Ależ to musi być cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pycha, zrobiłam dzisiaj, wyszła jak z obrazka.
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się, że wyszła:)
UsuńPycha, zrobione, polecam
OdpowiedzUsuń