Święta zbliżają się wielkimi krokami i dlatego u mnie dziś pasztet drobiowy.
Świetny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem
lub nie mają czasu na długie przygotowywanie pasztetu tradycyjnym
sposobem. Jeśli lubicie można też dodać do niego suszoną żurawinę lub śliwki.
Składniki:
- 60 dag piersi z kurczaka
- 150g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- sól, pieprz
- majeranek, gałka muszkatołowa, tymianek
Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić kurczaka
i smażyć aż lekko zbrązowieje. Wrzucić przyprawy.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Chwilkę razem smażyć. Dodać wątróbkę. Smażyć tylko
do chwili aż na zewnątrz się zetnie a w środku pozostanie
różowa. Zdjąć z gazu i zostawić aż wystygnie. Do malaksera
włożyć zawartość patelni, namoczoną w mleku i odciśniętą
bułkę oraz jajka. Zmiksować. Jeśli potrzeba jeszcze doprawić.
Masę przełożyć do małej foremki keksówki ( najlepiej do
jednorazowej aluminiowej foremki) i piec w nagrzanym do
170 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Źródło: Wielkie żarcie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz