niedziela, 20 marca 2016

Pasztet drobiowy błyskawiczny


Święta zbliżają się wielkimi krokami i dlatego u mnie dziś pasztet drobiowy.
 Świetny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem
 lub nie mają czasu na długie przygotowywanie pasztetu tradycyjnym 
sposobem. Jeśli lubicie można też dodać do niego suszoną żurawinę lub śliwki.

Składniki: 
  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 150g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • sól, pieprz
  • majeranek, gałka muszkatołowa, tymianek

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić kurczaka
i smażyć aż lekko zbrązowieje. Wrzucić przyprawy.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Chwilkę razem smażyć. Dodać wątróbkę. Smażyć tylko
do chwili aż na zewnątrz się zetnie a w środku pozostanie
różowa. Zdjąć z gazu i zostawić aż wystygnie. Do malaksera
włożyć zawartość patelni,  namoczoną w mleku i odciśniętą
bułkę oraz jajka. Zmiksować. Jeśli potrzeba jeszcze doprawić.
Masę przełożyć do małej foremki keksówki ( najlepiej do
jednorazowej aluminiowej foremki) i piec w nagrzanym do
170 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.


Źródło: Wielkie żarcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz