U mnie też jej nie zabraknie. Babka na jogurcie troszkę lżejsza bo bez dodatku
masła a z olejem. Nie jest to babka z rodzaju wilgotnych. Wychodzi raczej
sucha więc wielbicielom takich ją polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 375g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem.
Dodawać po trochu maślankę i olej. Wlać sok z cytryny. Mąkę
zmieszać z proszkiem. Dodawać po trochu do ucieranej masy. Na
końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Ciastem wypełnić niewielką foremkę babkową. Piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Posypać pudrem.
Taka prosta a jaka smaczna babka. Na święta obowiązkowa.
OdpowiedzUsuńJa na Wielkanoc robię tradycyjnie babkę jogurtową z Pani starego bloga, wszystkim nam bardzo smakuje 😊 Jezus Zmartwychwstał! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać grecki? kasia
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy nie będzie zbyt gęsty�� Można dodać do niego troszkę mleka albo zastąpić maślanką.
Usuń