Bardzo prosty chleb, który nie wymaga zagniatania ani wyciągania miksera.
Mieszamy wszystko łyżką. Czasem piekę ten chleb gdy nie mam czasu na chleb
zagniatany np. na zakwasie a w domu została już tylko piętka poprzedniego.
Idealny chleb dla zabieganych lub dla tych, którzy w tej dziedzinie stawiają
dopiero pierwsze kroki. Przepis jest na poprzednim blogu ale pomyślałam,
że wstawię i tutaj, żeby był z innymi chlebami w komplecie.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej typ 650
- 1/2 L letniej wody
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 25g świeżych drożdży
- garść pestek słonecznika
- garść otrębów pszennych lub żytnich
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
W wodzie rozmieszać drożdże. Dodać cukier i płatki owsiane.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut
aż płatki wypłyną na wierzch. Dodać mąkę olej, sól, pestki,
otręby i zarodki. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz