wtorek, 29 marca 2016

Chleb bez zagniatania


Bardzo prosty chleb, który nie wymaga zagniatania ani wyciągania miksera.
 Mieszamy wszystko łyżką. Czasem piekę ten chleb gdy nie mam czasu na chleb
 zagniatany np. na zakwasie a w domu została już tylko piętka poprzedniego. 
Idealny chleb dla zabieganych lub dla tych, którzy w tej dziedzinie stawiają
 dopiero pierwsze kroki. Przepis jest na poprzednim blogu ale pomyślałam,
 że wstawię i tutaj, żeby był z innymi chlebami w komplecie.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 1/2 L letniej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 25g świeżych drożdży
  • garść pestek słonecznika
  • garść otrębów pszennych lub żytnich
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

W wodzie rozmieszać drożdże. Dodać cukier i płatki owsiane.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut
aż płatki wypłyną na wierzch. Dodać mąkę olej, sól, pestki,
otręby i zarodki. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz