czwartek, 31 marca 2016

Gulasz drobiowy z fenkułem i białą fasolką


Na razie na blogu króluje pieczywo ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie
 uda mi się wstawić troszkę więcej propozycji obiadowych. Zatem dzisiaj gulasz
 drobiowy w składzie, którego znajdziecie nie tylko fenkuła i fasolkę ale też kilka
 innych warzyw. Danie można podać zarówno z ziemniakami jak też z
ryżem lub z pajdą dobrego chleba.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 fenkuł
  • 1 papryka (kolor obojętny)
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 puszka białej fasolki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • tymianek, oregano
  • natka pietruszki

 Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Na patelnię
wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso. Smażyć kilka minut
na brązowy kolor. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone warzywa:
fenkuła, cebulę, paprykę i posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty.
Dodać na patelnię kurczaka, pomidory, bulion i zioła. Doprowadzić
do wrzenia, zredukować gaz na mniejszy, przykryć i dusić przez
około 20 minut. Dodać fasolkę i dusić jeszcze 3-5 minut. Jeśli potrzeba
całość jeszcze doprawić. Danie podawać posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz