czwartek, 10 marca 2016

Muffinki żytnio-owsiane


Muffinki mają to do siebie, że ich przygotowanie jest mało skomplikowane 
więc nawet dzieci mogą się za ich zrobienie zabrać i z pewnością wypiek 
zakończy się  sukcesem. Jeśli zamienimy mąkę pszenną na zdrowszą
będą nie tylko smaczne ale i zdrowsze.

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 100g rodzynek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki suche umieścić w misce: mąki, płatki
owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
Jajka zmiksować z mlekiem i olejem. Wlać mokre składniki
do suchych i wymieszać tylko do nawilżenia składników.
Pod koniec można dodać rodzynki.Papilotki wypełnić ciastem
do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 25 minut.


Żródło: książka "Kuchnia polska- domowe wypieki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz