Muffinki mają to do siebie, że ich przygotowanie jest mało skomplikowane
więc nawet dzieci mogą się za ich zrobienie zabrać i z pewnością wypiek
zakończy się sukcesem. Jeśli zamienimy mąkę pszenną na zdrowszą
będą nie tylko smaczne ale i zdrowsze.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 100g rodzynek (opcjonalnie)
Wszystkie składniki suche umieścić w misce: mąki, płatki
owsiane, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
Jajka zmiksować z mlekiem i olejem. Wlać mokre składniki
do suchych i wymieszać tylko do nawilżenia składników.
Pod koniec można dodać rodzynki.Papilotki wypełnić ciastem
do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 25 minut.
Żródło: książka "Kuchnia polska- domowe wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz