wtorek, 17 marca 2020

Pasta z pieczonych warzyw i tahini


Kolejna pasta do pieczywa z pieczonych warzyw. Różni się od innych dodatkiem
pasty sezamowej tahini. Jeśli jednak jej nie lubicie możecie pominąć a wyjdzie
równie dobra. 

Składniki:
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 fenkuła (koper włoski)
  • 1 czerwona papryka (ok. 200g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, fenkuła również w plasterki, paprykę
podzielić na cztery części, cebulę na ćwiartki. Warzywa ułożyć na blaszce do
pieczenia razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Paprykę ułożyć skórką do góry.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić warzywa i piec ok. 20-30 minut.


Wyjąć blaszkę z warzywami a paprykę wsadzić do foliowego woreczka na
ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zdjąć skórkę. Upieczone warzywa
umieścić w misie blendera (czosnek wycisnąć ze skórki). Zmiksować na pastę.
Dodać sok z cytryny i pastę sezamową. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz