Kolejna pasta do pieczywa z pieczonych warzyw. Różni się od innych dodatkiem
pasty sezamowej tahini. Jeśli jednak jej nie lubicie możecie pominąć a wyjdzie
równie dobra.
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 fenkuła (koper włoski)
- 1 czerwona papryka (ok. 200g)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, fenkuła również w plasterki, paprykę
podzielić na cztery części, cebulę na ćwiartki. Warzywa ułożyć na blaszce do
pieczenia razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Paprykę ułożyć skórką do góry.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić warzywa i piec ok. 20-30 minut.
Wyjąć blaszkę z warzywami a paprykę wsadzić do foliowego woreczka na
ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zdjąć skórkę. Upieczone warzywa
umieścić w misie blendera (czosnek wycisnąć ze skórki). Zmiksować na pastę.
Dodać sok z cytryny i pastę sezamową. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz