Kajzerki czyli okrągłe bułeczki z białej mąki z charakterystycznym nacięciem
na wierzchu. Nie wiem czy wiecie ale kształt bułeczek został opracowany
przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa
( z niemieckiego Kaiser to cesarz). Znana jest prawie na całym świecie
i w Polsce również wiele osób nie wyobraża sobie bez niej śniadania.
Wzór zrobiłam za pomocą specjalnej foremki (filmik z jej użyciem znajdziecie
na moim profilu na FB).
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól, cukier i olej.
Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie elastyczne (ok. 10 minut).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
z ciasta lepić 100g okrągłe bułeczki. Wyłożyć je na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić w ciepłym
miejscu na 30 minut. Zrobić za pomocą foremki lub żyletki wzorek
na bułeczkach i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez
ok. 20 minut. Ostudzić na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz