sobota, 2 kwietnia 2016

Kajzerki


Kajzerki czyli okrągłe bułeczki z białej mąki z charakterystycznym nacięciem 
na wierzchu. Nie wiem czy wiecie ale kształt bułeczek został opracowany 
przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa 
( z niemieckiego Kaiser to cesarz). Znana jest prawie na całym świecie
 i w Polsce również wiele osób nie wyobraża sobie bez niej śniadania. 
Wzór zrobiłam za pomocą specjalnej  foremki (filmik z jej użyciem znajdziecie 
na moim profilu na FB).

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól, cukier i olej.
Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie elastyczne (ok. 10 minut).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
z ciasta lepić 100g okrągłe bułeczki. Wyłożyć je na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić w ciepłym
miejscu na 30 minut. Zrobić za pomocą foremki lub żyletki wzorek
na bułeczkach i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez
ok. 20 minut. Ostudzić na kratce kuchennej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz