wtorek, 8 marca 2016

Bułki pszenno-razowe z sezamem


Pamiętacie bułeczki z sezamem, które niedawno pojawiły się na blogu.
 Dzisiaj wariacja na ich temat. Pisałam wtedy, że są to ulubione bułeczki
 mojego syna i często je piekę. Nie inaczej było i tym razem z tym, że
 postanowiłam troszeczkę mu je urozmaicić. Powiedział, że teraz 
wyglądają jak bułki do hamburgerów i faktycznie do hamburgerów by 
się nadały.

Składniki:
  • 320 ml letniej wody
  • 500g mąki pszennej typ650
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże z cukrem.
Dodać mąki, sól, olej i żółtko (białko zostawić). Wyrobić
elastyczne ciasto. Z ciasta lepić okrągłe bułeczki (ok. 100g).
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na 45 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem
i posypać sezamem. Piec w 220 stopniach przez 10 minut,
zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.


1 komentarz: