środa, 23 marca 2016

Babka jogurtowa


Na każdym szanującym się blogu przed Wielkanocą musi być babka :)
U  mnie też jej nie zabraknie. Babka na jogurcie troszkę lżejsza bo bez dodatku
 masła a z olejem. Nie jest to babka z rodzaju wilgotnych. Wychodzi raczej 
sucha więc wielbicielom takich ją polecam.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 375g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem.
Dodawać po trochu maślankę i olej. Wlać sok z cytryny. Mąkę
zmieszać z proszkiem. Dodawać po trochu do ucieranej masy. Na
końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Ciastem wypełnić niewielką foremkę babkową. Piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Posypać pudrem.


4 komentarze:

  1. Taka prosta a jaka smaczna babka. Na święta obowiązkowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na Wielkanoc robię tradycyjnie babkę jogurtową z Pani starego bloga, wszystkim nam bardzo smakuje 😊 Jezus Zmartwychwstał! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy zamiast jogurtu naturalnego mogę dodać grecki? kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się czy nie będzie zbyt gęsty�� Można dodać do niego troszkę mleka albo zastąpić maślanką.

      Usuń