wtorek, 16 lutego 2016

Serek z ziołami a la Almette


Domowy serek, który smakiem przypomina inny znany serek. Wykonanie 
jest  banalnie proste chociaż zajmuje 24 godziny.Ale warto poczekać
bo serek jest pyszny i co równie ważne nie zawiera w sobie żadnych 
sztucznych dodatków. Na śniadanie z dodatkiem pomidora lub innych
 ulubionych dodatków. Yummy!

Składniki:
  • 2 opakowania jogurtu greckiego dobrej jakości (ok.800g)
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub zwykłego 

Jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami -jeśli użyliśmy świeżych
 Dodać sól i czosnek. Całość dobrze wmieszać, przełożyć na
dużą gazę i związać końce. Gazę powiesić na klamce okna a pod
nią naczynie do którego będzie kapał płyn. Dobrze gdy okno będzie
lekko uchylone lub rozszczelnione co zapewni serkowi przewiew.
Serek zostawić na 24 godziny.  Po tym czasie wyjąć z gazy i
przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Widzę, ze teraz blog postawiony na zdrowsze jedzenie. Bardzo się cieszę, bo ja też tak teraz zaczęłam gotować :) Taki serek również robię i polecam do serdecznie, bo jest nie tylko smaczny,ale i zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Teraz stawiam na zdrowsze jedzenie i chcę zachęcać do tego innych:)

      Usuń
    2. Zrobiłam go ostatnio,tak mnie Pani skusiła ;) Tym razem miałam w lodowce jogurt naturalny gęsty i zrobiłam z niego. Wyszedł nieco rzadszy niż z jogurtu greckiego, ale mi smakował bardziej,bo byl delikatniejszy :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakował a z tym serkiem gęstym to cenna podpowiedz:)

      Usuń
  2. Nie robiłam nigdy własnego serka, ten wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń