poniedziałek, 27 czerwca 2016

Sałatka z truskawkami, pekanami i mozzarellą


W letni upalny dzień, taki jakie mamy obecnie nie specjalnie mam ochotę
na ciepłe posiłki. Dla mnie idealnym rozwiązaniem są sałatki. Dzisiejsza moja
 propozycja to bardzo prosta kombinacja sałat, mozzarelli, truskawek i orzechów. 
Świetna na lekką kolację lub nawet obiad. Ser mozzarella można zastąpić innym
np. kozim a orzechy pekan włoskimi. Nie podaję też dokładnych ilości bo to
 kwestia gustu.

Składniki:
  • miks sałat
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • truskawki 
  • orzechy pekan 

Składniki na dressing:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Do miski wrzucić sałatę. Truskawki pokroić na plasterki i położyć do miski,
dodać ser i orzechy. Składniki na dressing wymieszać i polać sałatkę bezpośrednio
przed podaniem.


1 komentarz: