czwartek, 28 kwietnia 2016

Grahamki


Grahamki to jedne z moich ulubionych bułek. Przyznam, że  przeszukałam kilka
 mniejszych sklepów i marketów w  poszukiwaniu mąki graham i byłam zmuszona
 zamówić przez  internet. Tak więc mąką nie jest łatwo dostępna przynajmniej w
 mojej okolicy. Jeśli jednak uda Was się ją zdobyć proponuję nie czekać tylko 
zabrać się od razu za pieczenie bułek:)

Składniki na ok. 7 sztuk:
  • 1/2 kg mąki graham
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 2 łyżki mąki.
Wymieszać, przykryć i zostawić na 15-20 minut aż rozczyn wyrośnie.
 Do miski wsypać resztę mąki, wlać resztę wody, sól, olej i rozczyn.
 Ciasto wyrobić aż stanie się elastyczne. Przykryć i zostawić na 1 godzinę
 aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok.115 g porcje.
Uformować podłużne bułki, ułożyć je na blaszkę wyłożoną papierem
 do pieczenia, przykryć i zostawić na 30 minut. Bułki posmarować olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.

3 komentarze:

  1. Idealne bułeczki! Wspaniale się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie przygotowuję :) Te wyglądają bardzo apetycznie :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne, chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń