Bardzo proste bułeczki na drożdżach z dodatkiem zdrowych ziaren. Świetne na
zdrowe śniadanie, kolację lub drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.
Jeśli oczywiście lubicie ziarna bo ja i moja rodzina jesteśmy ich wielkimi fanami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 100 ml letniego mleka
- 230 ml letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka czarnuszki
Składniki na posypkę:
- 10g pestek słonecznika
- 5 g siemienia lnianego
- 5 g pestek dyni
- 2 g czarnuszki
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać miód i 2 łyżki jasnej mąki.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki jasnej i razową, wodę,
sól i olej. Wyrabiać ciasto 15 minut (najlepiej w mikserem z hakiem)
stopniowo dodając ziarna. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na
1 godzinę (do podwojenia objętości). Gdy już wyrośnie podzielić
na 100-115gramowe okrągłe bułeczki (ok. 8 sztuk). Ułożyć na blaszce
do pieczenia, przykryć i zostawić aż podwoją objętość (ok. 1/2 godziny).
Gdy bułki rosną przygotować kleik z mąki żytniej i wody (robi się
jak kisiel tylko w małej ilości-ok. 30g). Zostawić aż ostygnie.
Ziarna na posypkę zmieszać w miseczce. Gdy bułki wyrosną posmarować
je zimnym kleikiem i posypać ziarnami. Piec we wcześniej nagrzanym
do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (piekarnik góra-dół).
Ostudzić na kratce kuchennej.
Wspaniałe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSa super! W koncu mieciutkie bulki razowe. Bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń