piątek, 15 kwietnia 2016

Bułki pszenno-razowe z ziarnami i czarnuszką


Bardzo proste bułeczki na drożdżach z dodatkiem zdrowych ziaren. Świetne na 
zdrowe śniadanie, kolację lub drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.
 Jeśli oczywiście lubicie ziarna bo ja i moja rodzina jesteśmy ich wielkimi fanami.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 100 ml letniego mleka
  • 230 ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Składniki na posypkę: 
  • 10g pestek słonecznika
  • 5 g siemienia lnianego
  • 5 g pestek dyni
  • 2 g czarnuszki

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać miód i 2 łyżki jasnej mąki.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki jasnej i razową, wodę,
sól i olej. Wyrabiać ciasto 15 minut (najlepiej w mikserem z hakiem)
stopniowo dodając ziarna. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na
1 godzinę (do podwojenia objętości). Gdy już wyrośnie podzielić
na 100-115gramowe okrągłe bułeczki (ok. 8 sztuk). Ułożyć na blaszce
do pieczenia, przykryć i zostawić aż podwoją objętość (ok. 1/2 godziny).
Gdy bułki rosną przygotować kleik z mąki żytniej i wody (robi się
jak kisiel tylko w małej ilości-ok. 30g). Zostawić aż ostygnie.


Ziarna na posypkę zmieszać w miseczce. Gdy bułki wyrosną posmarować
je zimnym kleikiem i posypać ziarnami. Piec we wcześniej nagrzanym
do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (piekarnik góra-dół).
Ostudzić na kratce kuchennej.



4 komentarze: