Ulubiona zupa wszystkich dzieci to.....pomidorowa. U mnie w nieco nowej odsłonie
bo jako zupa krem. Z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego co kto woli.
Miła odmiana od tej powszechnie robionej z niedzielnego rosołu chociaż ja
uwielbiam pomidorową w każdej postaci choć dzieckiem już nie jestem:)
Składniki:
- 1-2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 L przecieru pomidorowego
- 1/2 L bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- jogurt naturalny, śmietana lub mleko roślinne (opcjonalnie)
- olej bazyliowy
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę. Zeszklić ją. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 1-2 minuty.
Dodać pomidory z puszki, przecier i bulion. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć gaz i gotować całość ok. 15-20 minut. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i cukrem (można zastąpić go cukrem brzozowym, syropem
klonowy lub z agawy). Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Jeśli lubicie można dodać 1-2 łyżki jogurtu lub zamiennika wymienionego
w składnikach. Skropić olejem bazyliowym. Podawać z grzankami
razowymi lub groszkiem ptysiowym.
Wygląda pysznie :) Uwielbiam pomidorówki
OdpowiedzUsuń