poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Pomidorowa zupa krem


Ulubiona zupa wszystkich dzieci to.....pomidorowa. U mnie w nieco nowej odsłonie 
bo jako zupa krem. Z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego co kto woli.
 Miła odmiana od tej powszechnie robionej z niedzielnego rosołu chociaż ja
 uwielbiam pomidorową w każdej postaci choć dzieckiem już nie jestem:)

  Składniki:
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1/2 L przecieru pomidorowego
  • 1/2 L bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • jogurt naturalny, śmietana lub mleko roślinne (opcjonalnie) 
  • olej bazyliowy

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę. Zeszklić ją. Dodać posiekany czosnek. Smażyć 1-2 minuty.
Dodać pomidory z puszki, przecier i bulion. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć gaz  i gotować całość ok. 15-20 minut. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i cukrem (można zastąpić go cukrem brzozowym, syropem
klonowy lub z agawy). Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Jeśli lubicie można dodać 1-2 łyżki jogurtu lub zamiennika wymienionego
 w składnikach. Skropić olejem bazyliowym. Podawać z grzankami
 razowymi lub groszkiem ptysiowym.
 

1 komentarz: