czwartek, 21 kwietnia 2016

Bułki do hot dogów


Niestety wielu ludzi a co najgorsze dzieci lubi i żywi się w  fast foodach. 
Mam nadzieję, że niebawem się to zmieni bo świadomość tego co wkładamy do
 buzi wzrasta. Co  prawda  nie widzę nic złego w zjedzeniu raz na jakiś czas pizzy
 czy hot dogów a jeśli przygotujemy je we własnej kuchni to przynajmniej
wiemy co w nich się znajduje. Moje dziecko właśnie chodziło za mną od 
jakiegoś czasu i prosiło o hot doga. Zrobiłam bułki-to nic trudnego, kupiłam
 dobrej jakości parówki i dziecko zadowolone  a ja spokojniejsza:)

Składniki na 7 sztuk:
  • 15g świeżych drożdży
  • 60 ml letniej wody
  • 230 ml letniego mleka
  • 150g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do miski wsypać
resztę mąki. Dodać sól, olej, mleko i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać
przez 15 minut (polecam użyć robota planetarnego) aż będzie elastyczne.
Umieścić w misce, przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość
 (ok.1-2 h.) Ciasto podzielić na 100g porcje, uformować z każdej podłużną
 bułkę o długości ok. 15 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Na dnie
piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik nagrzać
 do 200 stopni. Wstawić bułki i piec je przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz