wtorek, 5 kwietnia 2016

Placuszki gryczane


Niedawno zakupiłam mąkę gryczaną i tak się zastanawiałam co by tu z niej
 zrobić. Zrobiłam placuszki bo u mnie w domu placuszki są niezwykle przez
 wszystkich lubiane.  Muszę przyznać, że bardzo przypadły mi do gustu chociaż
 moje dziecko nieco się krzywiło:) Świetnie  smakują na  wytrawnie z kwaśną
 śmietaną lub serkiem z dodatkiem  łososia bądź kawioru. Mój mąż zjadł też kilka na
 słodko i także mu smakowały. Więc można i taki i tak:)

Składniki na ok. 18 sztuk:
  • 200g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 350 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól 
W misce zmieszać mąkę, maślankę,  jajko, sodę i sól.
Dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej.
Nakładać po 1 łyżce ciasta na 1 placuszka. Smażyć
na złoty kolor z obu stron. U mnie podane z serkiem
naturalnym i łososiem.


1 komentarz:

  1. Rewelacyjne blizny! Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń