Niedawno zakupiłam mąkę gryczaną i tak się zastanawiałam co by tu z niej
zrobić. Zrobiłam placuszki bo u mnie w domu placuszki są niezwykle przez
wszystkich lubiane. Muszę przyznać, że bardzo przypadły mi do gustu chociaż
moje dziecko nieco się krzywiło:) Świetnie smakują na wytrawnie z kwaśną
śmietaną lub serkiem z dodatkiem łososia bądź kawioru. Mój mąż zjadł też kilka na
słodko i także mu smakowały. Więc można i taki i tak:)
Składniki na ok. 18 sztuk:
- 200g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 350 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki sody
- sól
Dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej.
Nakładać po 1 łyżce ciasta na 1 placuszka. Smażyć
na złoty kolor z obu stron. U mnie podane z serkiem
naturalnym i łososiem.
Rewelacyjne blizny! Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuń