Kto powiedział, że wszystko co słodkie jest niezdrowe? Zapewniam Was, że nie
jest to prawda. Batony są nie tylko słodkie chociaż nie ma w nich cukru ale są
też wartościową przekąską dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Idealnie
sprawdzą się w szkole, pracy lub jako coś słodkiego do kawy. Na pewno
dodadzą Wam energii i zaspokoją chęć na coś słodkiego.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 150g płatków owsianych (w diecie bezglutenowych)
- 90 g orzechów włoskich
- 35g wiórków kokosowych
- 45g nasion chia (szałwia hiszpańska)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao (można dać więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 350-400 g suszonych daktyli bez pestek
W blenderze rozdrobnić płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe.
Dodać nasiona chia, cynamon, kakao i wanilię. Znów uruchomić
blender i dodawać po trochu sparzone daktyle. Powstanie elastyczna
masa, którą można ugnieść palcami). W razie potrzeby można dodać
1-2 łyżki wody. Masę włożyć do blaszki -wielkość zależy od tego
jakiej grubości chcemy uzyskać batony-ja użyłam o wymiarze
22x22cm i wyłożyłam masę do 3/4 blaszki. Powierzchnie masy
wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie pokroić
na batoniki. Trzymać w lodówce przykryte folią lub w metalowej
puszcze. Można trzymać nawet przez dwa tygodnie.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak też smakują:)
UsuńWyglądają cudownie! Nie ma to jak takie domowe, zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/