czwartek, 2 kwietnia 2020

Chałwa domowa - błyskawiczna


Chałwa to ulubiona słodycz mojej mamy. Jako dziecko za nią nie przepadałam.
Po jakimś czasie się to zmieniło i teraz chałwę bardzo lubię. Ten przepis należy do takich
błyskawicznych bo zajmuje nie więcej niż 10 minut. Na blogu jest też przepis na chałwę
bardziej wymagająca ale także pyszną. Jeśli jesteście więc wielbicielami to polecam
sobie przygotować. Wychodzi jej niewiele ale zawsze można podwoić ilość składników:)

Składniki:
  • 80g miodu lub syropu klonowego
  • 140g pasty sezamowej (tahini)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki uprażonych pistacji lub innych orzechów-opcjonalnie

Przygotować mały pojemniczek szklany, plastikowy lub silikonowy (ok. 10x10 cm).
Szklany i plastikowy lekko nasmarować tłuszczem (będzie potem łatwiej wyjąć).
Do małego garnuszka wlać miód. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Mód
będzie się pienił i gęstniał. W tym samym czasie w drugim garnuszku podgrzać
tahini, ekstrakt i orzechy (nie gotować). Wlać masę sezamową do miodu i wymieszać.
Szybko przełożyć masę do pojemniczka ponieważ dość szybko gęstnieje. Zostawić
do ostudzenia, przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny i tam ją przechowywać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz