Jeśli znudziła Wam się wędlina do chleba to proponuję coś innego. Bardzo prosta
pasta z tuńczyka z dodatkiem awokado. Awokado może nie jest moim ulubionym
owocem ale jestem pełna uznania dla jego właściwości zdrowotnych. Ma cenne
składniki odżywcze jak witaminę A i C oraz witaminy z grupy B i E. Ponadto
zawiera aminokwasy, kwasy omega, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas
i wapń. Warto więc po niego sięgać a jeśli nie przepadacie za jego smakiem
mieszać z innymi produktami.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 awokado
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- sok z limonki
- natka pietruszki (ilość wg. gustu)
Awokado przeciąć w połowie, wyjąć pestkę i za pomocą łyżeczki
z jednej części wyjąć miąższ. Ugnieść widelcem. Dodać do niego
jogurt naturalny. Wymieszać. Tuńczyka odsączyć dodać do miski
z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną
natkę pietruszki. Skropić sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz