wtorek, 19 kwietnia 2016

Pasta z tuńczyka i awokado


Jeśli znudziła Wam się wędlina do chleba to proponuję coś innego. Bardzo prosta
 pasta z tuńczyka z dodatkiem awokado. Awokado może nie jest moim ulubionym 
owocem ale jestem pełna uznania dla jego właściwości zdrowotnych. Ma cenne
 składniki odżywcze jak witaminę A i C oraz witaminy z grupy B i E. Ponadto 
zawiera aminokwasy, kwasy omega, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas
 i wapń.  Warto więc po niego sięgać a jeśli nie przepadacie za jego smakiem
 mieszać z innymi produktami.

Składniki: 
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • natka pietruszki (ilość wg. gustu)

Awokado przeciąć w połowie, wyjąć pestkę i za pomocą łyżeczki
z jednej części wyjąć miąższ. Ugnieść widelcem. Dodać do niego
jogurt naturalny. Wymieszać. Tuńczyka odsączyć dodać do miski
z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną
natkę pietruszki. Skropić sokiem z  limonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz