czwartek, 14 kwietnia 2016

Kurczak z warzywami i orzechami nerkowca


Strasznie zabiegana jestem ostatnio i właśnie taki szybki obiad sprawdza się wtedy
 świetnie. Potrawa z woka ale można  też użyć zwykłej patelni. Na azjatycką nutkę
 z dodatkiem warzyw i orzechów nerkowca, które bardzo korzystnie wpływają
na nasz organizm. Świetnie wpływają na nasz układ nerwowy. Zawierają dużo
 białka oraz witaminy A,D i E. Obniżają też poziom złego cholesterolu. 
Widzicie więc, że warto się o nie pokusić w codziennej diecie.

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka 
  • 1 niewielki brokuł (ok. 500g)
  • 200g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
W woku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor
(ok. 4-5 minut). Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i
smażyć 1-2 minuty. Następnie podzielonego na różyczki brokuła
 (można go wcześniej zblanszować), pokrojoną paprykę oraz
groszek (bez rozmrażania). Smażyć kilka minut ale warzywa
powinny pozostać chrupiące. Dodać orzechy nerkowca.
 W miseczce zmieszać ocet, miód i sos sojowy.  Wlać na patelnię.
 Wymieszać. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu
 z brązowym ryżem. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz