Strasznie zabiegana jestem ostatnio i właśnie taki szybki obiad sprawdza się wtedy
świetnie. Potrawa z woka ale można też użyć zwykłej patelni. Na azjatycką nutkę
z dodatkiem warzyw i orzechów nerkowca, które bardzo korzystnie wpływają
na nasz organizm. Świetnie wpływają na nasz układ nerwowy. Zawierają dużo
białka oraz witaminy A,D i E. Obniżają też poziom złego cholesterolu.
Widzicie więc, że warto się o nie pokusić w codziennej diecie.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 1 niewielki brokuł (ok. 500g)
- 200g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1-2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
W woku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor
(ok. 4-5 minut). Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i
smażyć 1-2 minuty. Następnie podzielonego na różyczki brokuła
(można go wcześniej zblanszować), pokrojoną paprykę oraz
groszek (bez rozmrażania). Smażyć kilka minut ale warzywa
powinny pozostać chrupiące. Dodać orzechy nerkowca.
W miseczce zmieszać ocet, miód i sos sojowy. Wlać na patelnię.
Wymieszać. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu
z brązowym ryżem. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz