czwartek, 7 kwietnia 2016

Chleb pszenno- razowo- orkiszowy na maślance (z maszyny)


Bardzo prosty chleb dla posiadaczy maszyny do chleba. Co prawda chleb
 w maszynie tylko wyrabiamy i zostawiamy do pierwszego wyrośnięcia ale to
 i tak spore ułatwienie szczególnie dla takich osób, które nie lubią wyrabiać
 chleba ręcznie. Na zdjęciu chleb podany z pastą jajeczną.

Składniki:
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szklanki  mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  •  1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 czubata łyżeczka soli

Wszystkie składniki według podanej kolejności umieścić w maszynie.
Nastawić na program ciasto rosnące (dough). Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je
z maszyny i odgazować na stolnicy posypanej lekko mąką. Uformować bochenek.
Włożyć do koszyczka lub zostawić na stolnicy.  Zostawić w ciepłym miejscu
pod przykryciem aż podwoi objętość (ok. 40 minut). Piekarnik razem z blaszką
na której będzie się piekł chleb (jeśli mamy kamień do pieczenia to nagrzewamy
zamiast blaszki). Chleb wyjąć na gorącą blaszkę (kamień) wyłożoną papierem
do pieczenia, naciąć i piec w nagrzanym wcześniej do 240 piekarniku przez
10 minut, zmniejszyć do 220 stopni i piec kolejne 10 minut, zmniejszyć do 200 stopni
i piec również 10 minut (u mnie chleb upiekł się już po 20 minutach).
Chleb dobrze jest piec w zaparowanym piekarniku.


Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem z małymi zmianami

2 komentarze:

  1. a jakby upiec go w maszynie do końca?udałby się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie wiem. Robiłam go tylko tak jak w przepisie ale spróbować zawsze można :)

      Usuń