Bardzo prosty chleb dla posiadaczy maszyny do chleba. Co prawda chleb
w maszynie tylko wyrabiamy i zostawiamy do pierwszego wyrośnięcia ale to
i tak spore ułatwienie szczególnie dla takich osób, które nie lubią wyrabiać
chleba ręcznie. Na zdjęciu chleb podany z pastą jajeczną.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 czubata łyżeczka soli
Wszystkie składniki według podanej kolejności umieścić w maszynie.
Nastawić na program ciasto rosnące (dough). Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je
z maszyny i odgazować na stolnicy posypanej lekko mąką. Uformować bochenek.
Włożyć do koszyczka lub zostawić na stolnicy. Zostawić w ciepłym miejscu
pod przykryciem aż podwoi objętość (ok. 40 minut). Piekarnik razem z blaszką
na której będzie się piekł chleb (jeśli mamy kamień do pieczenia to nagrzewamy
zamiast blaszki). Chleb wyjąć na gorącą blaszkę (kamień) wyłożoną papierem
do pieczenia, naciąć i piec w nagrzanym wcześniej do 240 piekarniku przez
10 minut, zmniejszyć do 220 stopni i piec kolejne 10 minut, zmniejszyć do 200 stopni
i piec również 10 minut (u mnie chleb upiekł się już po 20 minutach).
Chleb dobrze jest piec w zaparowanym piekarniku.
Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem z małymi zmianami
a jakby upiec go w maszynie do końca?udałby się?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie wiem. Robiłam go tylko tak jak w przepisie ale spróbować zawsze można :)
Usuń