czwartek, 5 maja 2016

Bułki żytnie razowe na zakwasie


Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych.
Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy. Jest wiosna i po długiej 
zimie aż się prosi zjeść pomidorka lub rzodkiewkę.  Na te sezonowe co prawda 
trzeba jeszcze poczekać bo wiosenne to nie do końca samo zdrowie ale ja
 zaryzykowałam i było pysznie:)

I faza zakwaso-rozczyn
  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100ml wody (temp. 26 stopni)
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2g suchych drożdży instant

II faza -ciasto właściwe
  • 402 g zakwaso-rozczynu (cała pierwsza faza)
  • 300g mąki pszennej typ 550
  • 11 g soli
  • 1g suchych drożdży instant 
  • 115 ml wody (temp. 28 stopni)

Składniki pierwszej fazy  krótko wymieszać łyżką. Przykryć
i zostawić na 3 godziny. Dodać resztę składników (faza II) i
mieszać 20 minut (najlepiej mikserem planetarnym). Zostawić
pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować 8 podłużnych
bułek. Ułożyć je na blaszce i zostawić na 50 minut w ciepłym miejscu
pod przykryciem oczywiście. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki
naciąć żyletką i wstawić do zaparowanego piekarnika (tuż przed
włożeniem bułek spryskać górę piekarnika wodą). Piec 5 minut,
obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.


Źródło: Adam Piekarz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz