Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych.
Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy. Jest wiosna i po długiej
zimie aż się prosi zjeść pomidorka lub rzodkiewkę. Na te sezonowe co prawda
trzeba jeszcze poczekać bo wiosenne to nie do końca samo zdrowie ale ja
zaryzykowałam i było pysznie:)
I faza zakwaso-rozczyn
- 200g aktywnego zakwasu żytniego
- 100ml wody (temp. 26 stopni)
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 2g suchych drożdży instant
II faza -ciasto właściwe
- 402 g zakwaso-rozczynu (cała pierwsza faza)
- 300g mąki pszennej typ 550
- 11 g soli
- 1g suchych drożdży instant
- 115 ml wody (temp. 28 stopni)
Składniki pierwszej fazy krótko wymieszać łyżką. Przykryć
i zostawić na 3 godziny. Dodać resztę składników (faza II) i
mieszać 20 minut (najlepiej mikserem planetarnym). Zostawić
pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie uformować 8 podłużnych
bułek. Ułożyć je na blaszce i zostawić na 50 minut w ciepłym miejscu
pod przykryciem oczywiście. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki
naciąć żyletką i wstawić do zaparowanego piekarnika (tuż przed
włożeniem bułek spryskać górę piekarnika wodą). Piec 5 minut,
obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
Źródło: Adam Piekarz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz