poniedziałek, 11 lipca 2016

Jagodzianki z serem i kruszonką


No i nie wytrzymałam. Wracając z działki kupiłam słoik jagód. I co z nich zrobiłam.
Jagodzianki. Tak ostatnio przypadło mi do gustu połączenie z serem, że postanowiłam
wykorzystać to nadzienie i w dzisiejszym przepisie. Nie wyszły bardzo słodkie czy
tak jak czasem się zdarza w tych kupionych- przesłodzone. Jagody w końcu są raz w
roku więc czemu by nie poszaleć.  Domowe w końcu najlepsze :)

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 550
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70g masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania wierzchu
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200g jagód

Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 5 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i zostawić
w temperaturze pokojowej na 20  minut. Następnie dodać resztę mąki, cukier, szczyptę
soli i sparzone jajko. Na końcu wlać rozpuszczone letnie masło. Zagnieść ciasto ręcznie
lub mikserem z hakiem. Przykryć i odstawić na jedną godzinę do wyrośnięcia (ma
podwoić objętość). Twaróg zmieszać z żółtkiem i cukrem. Ciasto wyłożyć na stolnicę,
podzielić na 9-10 porcji (ja robiłam bułeczki  100-gramowe). Każdy kawałek rozpłaszczyć.
Nałożyć 1 łyżeczkę sera i 3 łyżeczki jagód.
 

Zlepić i uformować podłużną bułeczkę.  Układać zlepieniem do dołu. Zostawić na 10
minut do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść. Każdą bułeczkę posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 20 minut.


2 komentarze:

  1. oh czemu ja nie umiem robic drożdzowego :( tak bym zjadła......wygladaja doskonale. Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak kiedyś myślałam, że drożdżowe to ciasto do którego nigdy się nie dotknę. A jednak krok po kroku drożdżowe stało się ciastem, które robię teraz najczęściej. Proponuję zacząć od ciast drożdżowych, których nie trzeba zagniatać. Praktyka czyni mistrza.Pozdrawiam :)

      Usuń