Kurki to moje ulubione leśne grzyby. Właściwie za innymi nie przepadam.
Kiedy więc zaczyna się sezon kurkowy nie może zabraknąć u mnie w kuchni dań
z kurkami. Dzisiejsza propozycja jest taka włosko-polska bo kluski włoskie a sos
typowo polski. Połączenie jak dla mnie bardzo udane. Świetnie sprawdzi się na
letni obiad i to nie tylko dla takich co mięsa nie jadają :) Kluski można także kupić
w sklepie ale zapewniam, że robi się je prosto bo tak jak nasze kopytka (nawet
w smaku podobne). Różnicą jest to, że gnocchi robimy z ziemniaków jeszcze ciepłych a
nasze kopytka z zimnych (najlepiej z poprzedniego dnia).
Składniki na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki pszennej (ja użyłam typ 550)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 250g kurek
- 200 ml śmietany 30 % (lub 12 % do sosów)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- sok z cytryny 1-2 łyżki
- koperek
Ziemniaki obrać i ugotować (powinno się gotować w mundurkach i potem
obierać ale trochę idę na skróty:) Odcedzić i zostawić aż trochę przestygną (nie będą
parzyły w ręce). Przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko i dwie garście
mąki a także sól i pieprz. Zagniatać ciasto dosypując po trochu resztę mąki. Z ciasta
formować wąskie wałki i kroić na 1 cm kawałki. Jeśli chcemy, żeby wyglądały
tak jak oryginalne gnocchi za pomocą specjalnej deseczki zrobić paski. Każdą kluskę
przetoczyć po desce z rowkami (można to też zrobić za pomocą widelca). Kluski
wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty (aż wypłyną).
Kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać trochę oleju. Wrzucić
kurki. Smażyć kilka minut, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2-3 minuty.
Przykryć i dusić 5-10 minut. Wlać śmietanę. Gotować na dużym ogniu mieszając
aż śmietana zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodać koperek. Kluski podawać polane sosem.
ps. klusek wychodzi nieco większa ilość niż sosu (można podwoić ilość sosu
lub zmniejszyć o połowę ilość klusek i wtedy powinno być akurat).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz