czwartek, 21 lipca 2016

Ogórki małosolne


Nastał czas ogórków i przetworów. W tym roku ogórki mam swoje przywiezione 
z działki więc mogłam poszaleć. Z części zrobiłam ogórki po chińsku a z reszty
ogórki małosolne. Te ostatnie na prośbę rodziny bo za nimi przepadają. Jeśli chcemy
przyśpieszyć proces obcinamy ogórkom końcówki. Ogórki są dobre po 2-3 dniach.
Te na zdjęciu mają tydzień.

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 L wody
  • 90-120 g soli kamiennej niejodowanej
  • 3-4 kwiaty kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 niewielkie kawałki korzenia chrzanu

Ogórki umyć i osuszyć. Możemy je przygotować w dużym słoju lub kamionkowym
naczyniu dostosowując ilość ogórków do wielkości naczynia. Na dnie naczynia
położyć koper. Wkładać ogórki ciasno w pionie.  Włożyć czosnek i chrzan.
Wodę ugotować z dodatkiem soli (30-40g soli na 1 L wody). Gorącą wodą zalać ogórki.
Zamknąć i zostawić na kilka dni.

Źródło: W kuchennym oknie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz