środa, 23 października 2019

Chleb na zakwasie bez zagniatania


Bardzo dawno nie wstawiałam nowego przepisu na pieczywo a w październiku 
(dokładnie 16-stego) przecież obchodzimy międzynarodowy dzień chleba. Nadrabiam
zatem i zapraszam do pieczenia. Zapraszam nawet tych początkujących ponieważ chleb
nie wymaga zagniatania więc nie ma wymówek, że za trudny :) Co prawda wymaga
nieco czasu ale w weekend jest go więcej więc możemy się zabrać i cieszyć jego smakiem
razem z rodziną przy śniadaniu lub kolacji.

Składniki na starter:
  • 25g zakwasu żytniego (nie dokarmionego)
  • 25g mąki pszennej razowej lub orkiszowej typ 1850
  • 50g mąki pszennej typ 650 lub 750 lub orkiszowej typ 630
  • 75g wody w temp. 32 stopni C

Składniki na ciasto: 
  • 100g startera
  • 300gwody o temp.32 stopni C
  • 500g mąki pszennej typ 650 lub 750 lub orkiszowej typ 630
  • 10g soli

24 godziny przed pieczeniem nakarmić zakwas. Wyjąć z lodówki i odmierzyć
25 gram (resztę schować). Dodać do niego resztę składników na starter czyli
wodę oraz mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej
na 8-10 godzin. Po tym czasie do wyrośniętego startera dodać wodę, mąkę
pszenną (orkiszową) i sól. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej szpatułką lub
drewnianą łyżką. Ponownie przykryć miskę i zostawić ciasto na 10-12 godzin.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i uformować
bochenek okrągły lub podłużny (w zależności jakie naczynie do jego
pieczenia posiadamy). Uformowany bochenek  włożyć do koszyczka oprószonego
mąką bezglutenową: ziemniaczaną, ryżową lub kukurydzianą - co zapobiegnie
przyklejaniu się chleba do koszyka. Zostawić pod przykryciem do ostatecznego
wyrastania na 3-4 godziny (w okresie letnim może być krócej). Gdy zbliża się
koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Chlebek wyłożyć na
papier do pieczenia, naciąć żyletka i wstawić do żeliwnego garnka (jeśli
takiego nie posiadacie to może to być naczynie żaroodporne). Wstawić garnek
z chlebem do nagrzanego piekarnika, przykręcić piekarnik do 220 stopni
i piec przez ok. 40 minut. Zdjąć pokrywkę z garnka i piec jeszcze 5-15 minut
aż chlebek ładnie się przyrumieni. Wyjąć, ostudzić na kratce i wcinać :)

Dla ułatwienia:

13.00  nakarmić zakwas
21.00  wymieszać ciasto
9.00    uformować bochenek
12.00  upiec

lub

21.30  nakarmić zakwas
7.30    wymieszać ciasto
17.30  uformować bochenek
20.30  upiec

Źródło - Baker Bettie -polecam zajrzeć bo jest instrukcja obrazkowa dla początkujących:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz