Bardzo dawno nie wstawiałam nowego przepisu na pieczywo a w październiku
(dokładnie 16-stego) przecież obchodzimy międzynarodowy dzień chleba. Nadrabiam
zatem i zapraszam do pieczenia. Zapraszam nawet tych początkujących ponieważ chleb
nie wymaga zagniatania więc nie ma wymówek, że za trudny :) Co prawda wymaga
nieco czasu ale w weekend jest go więcej więc możemy się zabrać i cieszyć jego smakiem
razem z rodziną przy śniadaniu lub kolacji.
Składniki na starter:
- 25g zakwasu żytniego (nie dokarmionego)
- 25g mąki pszennej razowej lub orkiszowej typ 1850
- 50g mąki pszennej typ 650 lub 750 lub orkiszowej typ 630
- 75g wody w temp. 32 stopni C
Składniki na ciasto:
- 100g startera
- 300gwody o temp.32 stopni C
- 500g mąki pszennej typ 650 lub 750 lub orkiszowej typ 630
- 10g soli
24 godziny przed pieczeniem nakarmić zakwas. Wyjąć z lodówki i odmierzyć
25 gram (resztę schować). Dodać do niego resztę składników na starter czyli
wodę oraz mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej
na 8-10 godzin. Po tym czasie do wyrośniętego startera dodać wodę, mąkę
pszenną (orkiszową) i sól. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej szpatułką lub
drewnianą łyżką. Ponownie przykryć miskę i zostawić ciasto na 10-12 godzin.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i uformować
bochenek okrągły lub podłużny (w zależności jakie naczynie do jego
pieczenia posiadamy). Uformowany bochenek włożyć do koszyczka oprószonego
mąką bezglutenową: ziemniaczaną, ryżową lub kukurydzianą - co zapobiegnie
przyklejaniu się chleba do koszyka. Zostawić pod przykryciem do ostatecznego
wyrastania na 3-4 godziny (w okresie letnim może być krócej). Gdy zbliża się
koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Chlebek wyłożyć na
papier do pieczenia, naciąć żyletka i wstawić do żeliwnego garnka (jeśli
takiego nie posiadacie to może to być naczynie żaroodporne). Wstawić garnek
z chlebem do nagrzanego piekarnika, przykręcić piekarnik do 220 stopni
i piec przez ok. 40 minut. Zdjąć pokrywkę z garnka i piec jeszcze 5-15 minut
aż chlebek ładnie się przyrumieni. Wyjąć, ostudzić na kratce i wcinać :)
Dla ułatwienia:
13.00 nakarmić zakwas
21.00 wymieszać ciasto
9.00 uformować bochenek
12.00 upiec
lub
21.30 nakarmić zakwas
7.30 wymieszać ciasto
17.30 uformować bochenek
20.30 upiec
Źródło - Baker Bettie -polecam zajrzeć bo jest instrukcja obrazkowa dla początkujących:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz