sobota, 16 stycznia 2021

Krakersy orkiszowe z rozmarynem


Dzisiaj coś do pochrupania. Domowe krakersy z rozmarynem i sezamem. Świetne jako słona przekąska na imprezę zamiast kupionych w sklepie krakersów czy chipsów. Z pewnością dużo zdrowsza bo bez dodatków chemicznych.

Składniki:

  • 250g jasnej mąki orkiszowej
  • 70g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu (można użyć świeżego)
  • sezam do posypania wierzchu

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie sól, rozmaryn i zimną wodę. Zagnieść elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać więcej wody). Rozwałkować połowę na stolnicy podsypanej mąką i wycinać prostokątne lub kwadratowe krakersy.

 


 Każdy nakłuć w kilku miejscach widelcem, posmarować oliwą i posypać ziarnami sezamu. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz