Zdrowy chleb z dodatkiem mąki żytniej, otrąb i pestek słonecznika.
Przyznam, że chyba jeden z lepszych jakie ostatnio upiekłam. Smakował
bardzo naszej trzy osobowej rodzinie a muszę przyznać, że różnie z tym bywa.
Wyrasta w blaszce więc nie trzeba się bawić w formowanie co dla jednych jest
zaletą a mnie też ułatwia to pracę :) Jego niewątpliwą zaletą jest też to, że dłużej
zachowuje swoją świeżość niż takie zwykłe chleby pszenne.
Zaczyn:
- 80g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g wody w temperaturze pokojowej
- 130g mąki żytniej razowej typ 2000
Zakwas rozmieszać w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką i zostawić
w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
- 500g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 20g otrębów pszennych lub żytnich
- 1,2 -2 łyżeczki soli
- 100g pestek słonecznika (zostawić 2-3 łyżki do posypania wierzchu)
- cały zaczyn
- 350g wody
Mąkę wymieszać z otrębami, pestkami i solą. Dodać cały zaczyn i wodę.
Wyrobić za pomocą haka miksera aż będzie dobrze wymieszane (nie za długo).
Wyrobione ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarze 35x12 cm wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysypanej otrębami. Wierzch posmarować lekko wodą
i posypać pestkami słonecznika. Foremkę przykryć i zostawić do wyrośnięcia na
3-5 godzin w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni góra-dół.
Wstawić wyrośnięty chleb i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni
i piec jeszcze przez 1 godzinę (ja piekłam zdecydowanie krócej bo 1/2 godziny).
Na ostatnie 15 minut pieczenia dobrze jest chleb wyciągnąć i dopiec bez formy
(i bez papieru).
Źródło: przepisy na chleb
A ja cały czas przymierzam się do upieczenia własnego chleba. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nastąpi przełom i go w końcu zrobię :D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo zapach i smak własnego pieczywa na zakwasie -bezcenne :)
Usuń