poniedziałek, 30 stycznia 2017

Bułki na maślance z miodem i kruszonką


Bułeczki na maślance z dodatkiem miodu z kruszonką na wierzchu.
Nadają się jako drugie  śniadanie lub deser z własnej roboty dżemem. Takie
rozwiązanie na pewno przypadnie do gustu tym najmłodszym bo słodkie. Nie ma
jednak co odmawiać. Wystarczy, że użyjemy dobrej jakości produktów i można
śmiało zajadać :)

Składniki na 10 sztuk:
  • 500g mąki pszennej typ 550-650
  • 300 ml maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej+ 1 do posmarowania wierzchu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  •  2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki

Drożdże rozpuścić w trzech łyżkach letniej wody. Mąkę przesiać do miski. Po środku
zrobić dołek. Wlać maślankę oraz rozpuszczone drożdże. Dodać miód, jajko oraz sól.
Wymieszać, dodać miękkie masło. Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera z
hakiem lub ręcznie.  Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok godzinę aż podwoi
objętość. Z wyrośniętego ciasta lepić kulki (ja robiłam 100-gramowe).  Umieścić
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 20-30 minut. Składniki na kruszonkę
zagnieść. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Ostudzić
na kuchennej kratce.


8 komentarzy:

  1. Muszą być cudownie wilgotne i puszyste z dodatkiem maślanki. Do tego koniecznie szklanka mleka lub kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. alez one apetycznie wyglądają! od razu bym sięgnęła po dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moi domownicy też na jednej nie poprzestali :)

      Usuń
  3. Ale bym chciała takie śniadanie! Bułeczki z miodową nutą, ojej! I do tego ten Twój dżem z fig- śniadanie mistrzów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Na śniadanie sprawdzają się doskonale :)

      Usuń
  4. Właśnie cała moja rodzina się zajada są przepyszne te bułeczki, rewelacyjny i szybki przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że smakują. Pozdrawiam.

      Usuń