Takie bardzo sezonowe ,nieco zdrowsze bo z mąki orkiszowej, naleśniki.
Możemy je podać na słodki letni obiad chociaż znam takich dla których naleśniki
są raczej deserem niż obiadem. Ja w każdym bądź razie serwowałam je na obiad
bo u nas wszyscy za naleśnikami bardzo przepadają:)
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 350g twarogu
- cukier wg. gustu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki na sos:
- 150 g jagód
- 1-2 łyżki syropu klonowego
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki (gdyby ciasto wyszło za
rzadkie dodać troszkę jasnej mąki orkiszowej). Twaróg zmieszać z jogurtem.
Dosłodzić do smaku. Ok. 120 g jagód zmiksować lekko (tak, żeby owoce były prawie
w całości) z syropem. Naleśniki nadziać twarogiem i resztą jagód. Zwinąć dowolnie.
Serwować z sosem jagodowym i jogurtem. Przepis dla rodziny 2+1
(dla większej trzeba zwiększyć ilość składników).
Właśnie niedawno pojawiła się u mnie w kuchni mąka orkiszowa. Już wiem do czego ją mogę użyć. Pysznie! <3
OdpowiedzUsuń