Od jakiegoś czasu "chodziła" za mną chęć na jagodzianki. Sezon jagodowy się
zaczął więc jagód wszędzie w bród. Zamiast bułeczek postawiłam jednak na
struclę drożdżową z dodatkiem sera i jagód. Muszę przyznać, że połączenie
okazało się bardzo trafione i strucla okazała się świetnym letnim deserem.
No i jak tu być na diecie jak w koło tyle pysznych owoców z których aż się chce
upiec jakieś smaczne ciacho :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki typ 550
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
- 1/2 szklanki mleka
- 60g cukru
- 50g masła
Składniki na nadzienie:
- 250g twarogu
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka jagód
Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
pokruszone drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać
resztę mąki, cukru i jajko.Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto
przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie (można
też użyć miksera). Ponownie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
(ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Ser wymieszać z cukrami i żółtkiem. Nałożyć
na środek rozwałkowanego ciasta. Na ser wsypać jagody. Ciasto naciąć po dwóch
Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut.Strucle posmarować rozmąconym jajkiem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Gdy ostygnie można polać lukrem.
Taką struclę robiła kiedyś moja babcia z jabłkami i cynamonem :) Twoja wersjs brzmi jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/