piątek, 8 lipca 2016

Strucla drożdżowa z serem i jagodami


Od jakiegoś czasu "chodziła" za mną chęć na jagodzianki. Sezon jagodowy się
zaczął więc jagód wszędzie w bród. Zamiast bułeczek postawiłam jednak na
struclę drożdżową z dodatkiem sera i jagód. Muszę przyznać, że połączenie
okazało się bardzo trafione i strucla okazała się świetnym letnim deserem.
No i jak tu być na diecie jak w koło tyle pysznych owoców z których aż się chce
upiec jakieś smaczne ciacho :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko+1 do posmarowania wierzchu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60g cukru
  • 50g masła

Składniki na nadzienie:
  • 250g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka jagód 

 Całą mąkę przesiać. Do miski wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
pokruszone drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać
resztę mąki, cukru i jajko.Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto
przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie (można
też użyć miksera). Ponownie zostawić  do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
(ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Ser wymieszać z cukrami i żółtkiem. Nałożyć
na środek rozwałkowanego ciasta. Na ser wsypać jagody. Ciasto naciąć po dwóch
bokach na paski tak jak na fot. nr.2. Zakładać na ciasto naprzemiennie fot. nr.3
Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut.
Strucle posmarować rozmąconym jajkiem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Gdy ostygnie można polać lukrem.


1 komentarz:

  1. Taką struclę robiła kiedyś moja babcia z jabłkami i cynamonem :) Twoja wersjs brzmi jeszcze lepiej!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń