Przygotować granolę własnoręcznie to nic trudnego. Zaletą jej za to jest to, że
możemy dodać do niej swoje ulubione dodatki takie jak bakalie czy orzechy.
Granolę najbardziej lubię z jogurtem greckim z dodatkiem świeżych owoców
sezonowych. Przygotowaną właśnie tak jak na załączonych zdjęciach. Może być
pożywnym śniadaniem lub nawet zdrowym deserem czy przekąską.
Składniki:
- 150 g płatków orkiszowych
- 150g płatków owsianych
- 80g płatków migdałowych
- 55g nasion słonecznika
- 40 g nasion sezamu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mieszanych bakalii : rodzynki, żurawina, daktyle, orzechy
W misce wymieszać oba rodzaje płatków, połamane migdały, ziarna i cynamon.
Do garnuszka wlać syrop, olej oraz wsypać cukier. Gotować aż cukier się rozpuści
(ok. 2 minuty). Gorącym zalać płatki i wymieszać dokładnie w misce. Blaszkę do
pieczenia wyłożyć papierem. Wysypać całość z miski. Wstawić do piekarnika i piec
w 150 stopniach przez ok. 30 minut mieszając płatki kilkakrotnie. Wyjąć blachę, dodać
bakalie. Całość wymieszać i zostawić aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w słoiku.
Źródło: Książka "Ziarna dają siłę"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz