środa, 20 lipca 2016

Muffinki owsiane z jagodami


Jagodowych wariacji ciąg dalszy. W tym roku wciąż nie mam ich dość :)
Moja dzisiejsza propozycja to muffinki z dodatkiem mąki owsianej z owsianą kruszonką.
Idealne na wycieczkę za miasto lub na słodki deser po obiedzie. Robi się je-jak to
 muffinki zresztą- błyskawicznie więc sprawdzą się też na słodki poczęstunek dla
 niezapowiedzianych gości.

Składniki:
  • 140 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 140 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80-100g cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 150g jagód

 Składniki na kruszonkę:
  • 25 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 25 g zimnego masła
  • 20 g mąki orkiszowej jasnej

W misce zmieszać składniki sypkie: mąkę pszenną i owsianą (jeśli nie posiadacie
w domu mąki owsianej wystarczy zmiksować w blenderze płatki owsiane), cukier i 
proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić trzepaczką jajka, olej i jogurt. Wlać
płynne składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników (muffinek
nie należy mieszać zbyt długo). Dodać 120g jagód. Lekko wymieszać. Papilotki napełnić
do 3/4 wysokości. Składniki na kruszonkę zagnieść. Wierzch posypać resztą jagód
i posypać kruszonkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Wyjąć i ostudzić na kartce kuchennej. Muffinki są najsmaczniejsze w dniu wykonania.


Źródło: TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz