Moja dzisiejsza propozycja to muffinki z dodatkiem mąki owsianej z owsianą kruszonką.
Idealne na wycieczkę za miasto lub na słodki deser po obiedzie. Robi się je-jak to
muffinki zresztą- błyskawicznie więc sprawdzą się też na słodki poczęstunek dla
niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 140 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80-100g cukru
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 150g jagód
Składniki na kruszonkę:
- 25 g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 25 g zimnego masła
- 20 g mąki orkiszowej jasnej
W misce zmieszać składniki sypkie: mąkę pszenną i owsianą (jeśli nie posiadacie
w domu mąki owsianej wystarczy zmiksować w blenderze płatki owsiane), cukier i
proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić trzepaczką jajka, olej i jogurt. Wlać
płynne składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników (muffinek
nie należy mieszać zbyt długo). Dodać 120g jagód. Lekko wymieszać. Papilotki napełnić
do 3/4 wysokości. Składniki na kruszonkę zagnieść. Wierzch posypać resztą jagód
i posypać kruszonkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Wyjąć i ostudzić na kartce kuchennej. Muffinki są najsmaczniejsze w dniu wykonania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz