wtorek, 26 lipca 2016

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem


Zdrowy chleb z dodatkiem mąki żytniej, otrąb i pestek słonecznika.
Przyznam, że chyba jeden z lepszych jakie ostatnio upiekłam. Smakował
bardzo naszej trzy osobowej rodzinie a muszę przyznać, że różnie z tym bywa.
Wyrasta w blaszce więc nie trzeba się bawić w formowanie co dla jednych jest
zaletą a mnie też ułatwia to pracę :) Jego niewątpliwą zaletą jest też to, że dłużej
zachowuje swoją świeżość niż takie zwykłe chleby pszenne.

 Zaczyn:
  • 80g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g wody w temperaturze pokojowej
  • 130g mąki żytniej razowej typ 2000

Zakwas rozmieszać w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką i zostawić
w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 500g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 20g otrębów pszennych lub żytnich
  • 1,2 -2 łyżeczki soli
  • 100g pestek słonecznika (zostawić 2-3 łyżki do posypania wierzchu)
  • cały zaczyn
  • 350g wody

Mąkę wymieszać z otrębami, pestkami i solą. Dodać cały zaczyn i wodę.
Wyrobić za pomocą haka miksera aż będzie dobrze wymieszane (nie za długo).
Wyrobione ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarze 35x12 cm wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysypanej otrębami. Wierzch posmarować lekko wodą
i posypać pestkami słonecznika. Foremkę przykryć i zostawić do wyrośnięcia na
3-5 godzin w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni góra-dół.

 

Wstawić wyrośnięty chleb i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni
i piec jeszcze przez 1 godzinę (ja piekłam zdecydowanie krócej bo 1/2 godziny).
Na ostatnie 15 minut pieczenia dobrze jest chleb wyciągnąć i dopiec bez formy
(i bez papieru). 


Źródło: przepisy na chleb 

2 komentarze:

  1. A ja cały czas przymierzam się do upieczenia własnego chleba. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie nastąpi przełom i go w końcu zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować bo zapach i smak własnego pieczywa na zakwasie -bezcenne :)

      Usuń