poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zdrowe batony z daktyli i chia


Kto powiedział, że wszystko co słodkie jest niezdrowe? Zapewniam Was, że nie
 jest to prawda. Batony są nie tylko słodkie chociaż nie ma w nich cukru ale są
 też wartościową przekąską dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Idealnie
sprawdzą się w szkole, pracy lub jako coś słodkiego do kawy. Na pewno
 dodadzą Wam energii i zaspokoją chęć na coś słodkiego.

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 150g płatków owsianych (w diecie bezglutenowych)
  • 90 g orzechów włoskich 
  • 35g wiórków kokosowych
  • 45g nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350-400 g suszonych daktyli bez pestek

 W blenderze rozdrobnić płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe.
Dodać nasiona chia, cynamon, kakao i wanilię. Znów uruchomić
blender i dodawać po trochu sparzone daktyle. Powstanie elastyczna
masa, którą można ugnieść palcami). W razie potrzeby można dodać
1-2 łyżki wody. Masę włożyć do blaszki -wielkość zależy od tego
jakiej grubości chcemy uzyskać batony-ja użyłam o wymiarze
22x22cm i wyłożyłam masę do 3/4 blaszki. Powierzchnie masy
wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie pokroić
na batoniki. Trzymać w lodówce przykryte folią lub w metalowej
puszcze. Można trzymać nawet przez dwa tygodnie.


Źródło: książka "Ziarna dają siłę" - Chrissy Freer

3 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie! Nie ma to jak takie domowe, zdrowe słodkości :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń