czwartek, 23 czerwca 2016

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem na zakwasie


Zazwyczaj możecie na blogu znaleźć chleby pszenne lub pszenno-żytnie ale od czasu
do czasu piekę też chleby razowe. Ten robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi
super. Ma w sobie dużo pestek słonecznika i jak dla mnie to duży plus bo je uwielbiam.
Doskonale smakuje z domowej roboty twarogiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku.
Na zdjęciu nasze niedzielne śniadanie. Szczypiorek też własny :)

I faza półkwas:
  • 100g aktywnego zakwasu żytniego
  • 40 ml wody o tem. 24 stopnie
  • 75g mąki żytniej razowej typ 2000

Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę i za pomocą łyżki
wymieszać dokładnie. Powstanie dość gęste ciasto. Zostawić w temperaturze pokojowej
pod przykryciem na 8-10 godzin (najlepiej na noc).

II faza kwas i namaczanka:

kwas:
  • 215 g półkwas (cała poprzednia faza) 
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 135 ml wody o temp. 30 stopni

namaczanka:
  • 100g pestek słonecznika
  • 225g mąki żytniej razowej typ 2000 
  • 240 ml wody o temp. 40 stopni

W dwóch osobnych miskach przygotować kwas i namaczankę. Kwas: półkwas
wymieszać w wodzie, dodać mąkę i wymieszać całość. Na namaczankę
zmieszać pestki, mąkę i wodę. Oba naczynia przykryć i zostawić w temperaturze
pokojowe na 6-8 godzin.

III faza ciasto właściwe:
  • 450 g kwas
  • 565 g namaczanki
  • 9 g soli
  • 20 g pestek słonecznika na wierzch chleba

Wszystkie składniki (oprócz pestek słonecznika) wyrabiać 5-8 minut w mikserze z hakiem
(ciasta nie da się wyrobić ręcznie). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia (wymiar keksówki to 30x12 cm). Wyrównać i docisnąć ręką lub łyżką żeby
całe ciasto równo rozprowadzić po blaszce. Z wierzchu nawilżyć wodą, posypać resztą
pestek, które lekko wcisnąć w ciasto. Blaszkę przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia
na 2-3 godziny. Piec w zaparowanym piekarniku 5 minut w 230 stopniach i kolejne 30
minut w 200 stopniach. Tuż po wyjęciu spryskać wodą.  Ostudzić na kuchennej karce.


Źródło: Adam Piekarz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz