czwartek, 25 maja 2017

Babeczki jak lody (na Dzień Dziecka)


Moja słodka i choć może niezbyt zdrowa propozycja  na Dzień Dziecka. Jednak raz
w roku na takie szaleństwo pozwolić sobie można :) Babeczki z wyglądu
przypominają lody bo upieczone są w wafelkach. Do ich wykonania można użyć
dowolnego przepisu na babeczki. Góra to już bita śmietana z mascarpone.
Można też użyć samej śmietany ale ja użyłam w połączeniu z mascarpone ze
względu na trwałość takiego kremu (robiłam je na piknik szkolny dziecka w dość 
ciepły dzień). Pamiętajmy jednak, żeby używać śmietany dobrej jakości. 
Gwarantuję, że dzieci będą zachwycone :)

 Składniki na babeczki (12 sztuk):
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 80g cukru (można dodać brązowy lub kokosowy)
  • 110g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  •  2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 12 małych wafelków do lodów z płaskim dnem

Składniki na krem:
  •  250g serka mascarpone
  • 250-300 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub wg. smaku)
  • kolorowe cukierki do posypania

Masło utrzeć z cukrem na masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać jajka. Ciastem wypełnić wafelki do 3/4 wysokości (wafelki
umieścić w formie do pieczenia muffinek)  i piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez ok. 15-20 minut. Zostawić do ostudzenia.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić i dodać do serka.
Wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie gwiazdki
nakładać krem. Wyciskać go na babeczki uważając żeby nie dotykał brzegów
wafelka (wafelek wtedy zrobi się miękki). Krem można też nałożyć łyżką do lodów.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Udekorować cukierkami
lub startą czekoladą.

* Krem można podzielić i do jednej połowy dodać kakao. 
    Do dużego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki włożyć
    dwa mniejsze z odciętą końcówką. W jednym umieścić krem jasny w drugim ciemny.
    Tak jak w tym przepisie KLIK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz