poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Ciasto bananowe na mące razowej


Dawno nie było słodkości na blogu. Ciasto bananowe zwane inaczej chlebkiem
bananowym dziś w wersji bez cukru - z miodem lub syropem klonowym. 
Zrezygnowałam zupełnie z mąki pszennej na rzecz razowej. Wyszedł 
smaczny i nieco zdrowszy deser do kawy. U nas zniknął w ekspresowym tempie :)

Składniki:
  • 2-2,5 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie) lub wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • można dodać 1/2 szklanki orzechów lub rodzynek

Banany obrać i rozgnieść widelcem (powinna wyjść 1 szklanka).
W misce lekko ubić miód z olejem. Wbić  jajka, dobrze ubić.  Dodać rozgniecione
banany i mleko. Wymieszać. Mąkę zmieszać z sodą i cynamonem. Dodać do
masy i wymieszać za pomocą łyżki tylko do nawilżenia składników (nie mieszać
zbyt długo). Można dodać bakalie. Lekko wymieszać. Przełożyć do małej keksówki
i piec w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

3 komentarze:

  1. Zdrowe, piękne, pożywne i pyszne ciasto - takie są najcudowniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, banany uwielbiam, a to jak chleb wygląda, pewnie pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewniam, że i wygląda i smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń