Dawno nie było słodkości na blogu. Ciasto bananowe zwane inaczej chlebkiem
bananowym dziś w wersji bez cukru - z miodem lub syropem klonowym.
Zrezygnowałam zupełnie z mąki pszennej na rzecz razowej. Wyszedł
smaczny i nieco zdrowszy deser do kawy. U nas zniknął w ekspresowym tempie :)
Składniki:
- 2-2,5 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie) lub wody
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- można dodać 1/2 szklanki orzechów lub rodzynek
Banany obrać i rozgnieść widelcem (powinna wyjść 1 szklanka).
W misce lekko ubić miód z olejem. Wbić jajka, dobrze ubić. Dodać rozgniecione
banany i mleko. Wymieszać. Mąkę zmieszać z sodą i cynamonem. Dodać do
masy i wymieszać za pomocą łyżki tylko do nawilżenia składników (nie mieszać
zbyt długo). Można dodać bakalie. Lekko wymieszać. Przełożyć do małej keksówki
i piec w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Zdrowe, piękne, pożywne i pyszne ciasto - takie są najcudowniejsze :)
OdpowiedzUsuńHmm, banany uwielbiam, a to jak chleb wygląda, pewnie pycha
OdpowiedzUsuńZapewniam, że i wygląda i smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuń