Kiedyś ten schab gościł na naszych kanapkach bardzo często ale ostatnio
jakoś o nim zapomniałam. Przypominam zatem chociaż pewnie niektórym
ten sposób na wędlinę jest już znany. Wędlina bardo prosta i jak sama nazwa
wskazuje gotujemy ją dwa razy (rano i wieczorem) po 5 minut. Wychodzi bardzo
smaczna i co najważniejsze nie ma w niej konserwantów tak jak w tych ze sklepu.
Składniki:
- 2kg dobrej jakości mięsa (schab, szynka lub indyk)
- 2 L wody
- ok.1/4 szklanki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- liście laurowe
- kolendra, cząber, jałowiec, majeranek itp.
Wieczorem do garnka wlać 2 L wody, dodać wszystkie składniki (oprócz mięsa).
Najlepiej dopasować sobie ilość ziół i przypraw do własnego smaku. Garnek
wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i ostudzić wywar. Do zimnego
włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Wyłączyć gaz
zostawiając mięso tak przez całą noc pod przykryciem. Rano ponownie zagotować
wywar i gotować 5 minut, zgasić gaz i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Wyjąć mięso. Wstawić do lodówki na kilka godzin wtedy będzie się lepiej kroiło.
Moje na zdjęciu od razu po wyjęciu z wywaru więc widać, że kroi się jeszcze
nie najlepiej :)
Świetny przepis. Domowe wędliny są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPo co cukier?
OdpowiedzUsuńTaki przepis posiadam z tym cukrem i tak robię ale myślę, że można by go było pominąć.
UsuńJa cukru nie daję i jest ok. Zamiast musztardy można dać majonez. Taka wędlina jest super.
UsuńMyślę, że wszystkie składniki przejdą do wody. Zupa może być niezła.
OdpowiedzUsuńTo prawda wywar jest dość aromatyczny ale przyznam się, że zupy na nim jeszcze nie robiłam.
UsuńMoja córka na działce zrobiła na tym wywarze pomidorową. Bardzo sobie chwalili i nazywają to zupa schabowa:)
UsuńŚwietny pomysł i nazwa :)
UsuńI naprawdę 2 razy po 5 minut, plus studzenie, wystarczy na 2 kilo mięsa??? Gdyby to piec w piekarniku - potrzeba dwóch godzin, to jakim cudem...?
OdpowiedzUsuńTak na prawdę. Sprawdzone bo robię ją już od kilku lat. I nie tylko ja :)
UsuńPolecam spróbować i się przekonać :)
Tak, śmiało można robić. Już kilku osobom sprzedałam ten patent. Mięso jest soczyste. Nawet pierś z kurczaka nie jest sucha.
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie domowe wyroby, bo wiadomo co się znajduje w środku. Ja czasami tylko robię sama a tak na co dzień to kupuję od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Mam pewność, że są świeże, delikatne i doskonale przyprawione
OdpowiedzUsuń