Dzisiaj serwujemy gofry. Nie byle jakie bo z cukinią. Idealne dla osób
które nie przepadają za goframi na słodko. Te na wytrawnie są idealne
jako przekąska, śniadanie lub na wynos.
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 70g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 50g mozzarelli (lub sera żółtego)
- pieprz
- koperek
Cukinię obrać i jeśli jest przerośnięta usunąć pestki. Zetrzeć na tarce.Wsypać sól
i odstawić na ok. 10-15 minut aż puści soku. Po tym czasie sok odcisnąć.
Do masy dodać jajka, mąkę, posiekany czosnek, startą mozzarellę, pieprz,
sól-uwaga żeby nie było za słone. Na końcu posiekany koperek -ja nie dodałam
ponieważ nie każdy u nas lubi:) Całość wymieszać.
Gofrownicę nagrzać,posmarować lekko olejem. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor.
Można podać z kwaśną śmietaną lub sosem koperkowym. Z podanej porcji wyszły mi
cztery gofry (takie jak na fotce powyżej).
Akurat ostatnio smażąc placki z cukinii zastanawiałam się nad tym czy w gofrownicy też by wyszły :D Na jakich oczkach tarki zetrzeć cukinię? Na małych czy tych które ścierają na papkę.
OdpowiedzUsuńNa małych oczkach.
UsuńDziękuję :) Wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że takie gofry pasują mi pod każdym względem. Rodzina też jest zachwycona.
UsuńJak długo piec
OdpowiedzUsuńTo zależy od gofrownicy. U mnie pieką się ok. 5 minut.
Usuń