środa, 27 kwietnia 2016

Pierś indyka z piekarnika


Indyk pieczony to propozycja na lekki obiad lub smaczną domową wędlinę. 
Wyczytałam gdzieś, że mięso z indyka jest idealne dla osób uprawiających 
sport ponieważ jest lekkostrawne, zawiera sporo białka i ma małą ilość kalorii.
 Ja polecam nie tylko sportowcom ale wszystkim dbającym o swoją dietę. 

  Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej  papryki
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą.
Bazylię, oregano, tymianek, paprykę i pieprz wymieszać.
Dodać olej, posiekany czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Powstałą pastą natrzeć mięso i odstawić do lodówki najlepiej na całą
noc. Mięso związać sznurkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Włożyć
do rękawa do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli
planujemy podać jako wędlinę należy pieczeń ostudzić i wstawić do
lodówki. My jedliśmy na obiad a resztę zużyliśmy do pieczywa.


Źródło: Filozofia Smaku

3 komentarze: