czwartek, 3 sierpnia 2017

Kotleciki z kaszy kuskus


Troszkę mnie nie było ale postaram się nadrobić :) W tym roku bawiłam się
ze znajomymi na Mazurach a później z rodziną na wsi na naszej działce. Pogoda
nam niestety nie dopisała ale i tak wakacje uważam za udane :)

Dzisiejszy przepis to proste wegetariańskie kotleciki zrobione z kaszy
kuskus i pieczarek. Zazwyczaj podaję je z sosem pieczarkowym ale
same smakują również dobrze. 

 Składniki:
  • 100g kaszy kuskus
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 pieczarki
  • 1/2 marchewki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Kaszę wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą (wg wskazówek na opakowaniu). 
Zostawić na 5 minut aż napęcznieje. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę,
pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę, dodać pieczarki.
Smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich cała woda. Do kaszy dodać 
cebulę z pieczarkami, startą marchewkę, posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą oraz
posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać i lepić małe kulki 
(ok. 7 sztuk) Smażyć na patelni na oleju na złoty kolor.

Źródło: Zwegowani.pl

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wege obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani robi sos pieczarkowy do tych kotlecików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażę pokrojone pieczarki z cebulą i gdy będą miękkie dodaję kwaśną śmietanę.

      Usuń