Troszkę mnie nie było ale postaram się nadrobić :) W tym roku bawiłam się
ze znajomymi na Mazurach a później z rodziną na wsi na naszej działce. Pogoda
nam niestety nie dopisała ale i tak wakacje uważam za udane :)
Dzisiejszy przepis to proste wegetariańskie kotleciki zrobione z kaszy
kuskus i pieczarek. Zazwyczaj podaję je z sosem pieczarkowym ale
same smakują również dobrze.
Składniki:
- 100g kaszy kuskus
- 1 mała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1/2 marchewki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Kaszę wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą (wg wskazówek na opakowaniu).
Zostawić na 5 minut aż napęcznieje. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę,
pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę, dodać pieczarki.
Smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich cała woda. Do kaszy dodać
cebulę z pieczarkami, startą marchewkę, posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą oraz
posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać i lepić małe kulki
(ok. 7 sztuk) Smażyć na patelni na oleju na złoty kolor.
Źródło: Zwegowani.pl
Świetny pomysł na wege obiad:)
OdpowiedzUsuńJak Pani robi sos pieczarkowy do tych kotlecików?
OdpowiedzUsuńSmażę pokrojone pieczarki z cebulą i gdy będą miękkie dodaję kwaśną śmietanę.
Usuń