Przywiozłam ostatnio z działki dużo botwinki. Z części zrobiłam chłodnik bo
akurat trafił się cieplejszy dzień a z reszty zupę z dodatkiem białej fasolki.
Bardzo lubię botwinkę więc dla mnie zupa pierwsza klasa. Szybko się robi
więc nada się na szybki letni obiad.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 2 średnie marchewki
- biała część pora
- 40dag ziemniaków
- 1/2 puszki białej fasolki (lub ugotowanej)
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sok z cytryny
- 1L wody
- domowa przyprawa do zup
- sól, pieprz
- koperek
Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora,
liście laurowe, posiekany czosnek i ziele angielskie. Smażyć 2 minuty. Dodać
starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz buraczki z pokrojoną botwinką.
Smażyć ponownie 2 minuty. Wlać wodę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki
oraz przyprawę do zup. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Pod koniec
gotowania dodać koncentrat pomidorowy, fasolkę, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny.
Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną koperkiem.
Świetna zupa! :) Mega fajnie podana w takich garnuszkach, super!
OdpowiedzUsuń