wtorek, 4 lipca 2017

Zupa z botwinką i fasolką


Przywiozłam ostatnio z działki dużo botwinki. Z części zrobiłam chłodnik bo
akurat trafił się cieplejszy dzień a z reszty zupę z dodatkiem białej fasolki.
Bardzo lubię botwinkę więc dla mnie zupa pierwsza klasa. Szybko się robi
więc nada się na szybki letni obiad.

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 średnie marchewki
  • biała część pora
  • 40dag ziemniaków
  • 1/2 puszki białej fasolki (lub ugotowanej)
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • 1L wody
  • domowa przyprawa do zup
  • sól, pieprz
  • koperek

Do garnka wlać 1-2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora,
liście laurowe, posiekany czosnek i ziele angielskie. Smażyć 2 minuty. Dodać
starte na tarce o grubych oczkach marchewki oraz buraczki z pokrojoną botwinką.
Smażyć ponownie 2 minuty. Wlać wodę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki
oraz przyprawę do zup. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Pod koniec
gotowania dodać koncentrat pomidorowy, fasolkę, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny.
Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną koperkiem. 

1 komentarz:

  1. Świetna zupa! :) Mega fajnie podana w takich garnuszkach, super!

    OdpowiedzUsuń