Tak jak pisałam wcześniej pomidory mamy własne. Własną też mamy fasolkę
szparagową. Dziś razem w daniu jednogarnkowym. Co prawda można podać
fasolkę z ryżem lub kaszą ale można zjeść ją samą. Dobra na lekki letni obiad (chociaż
lato już się kończy niestety).
Składniki:
- 500g fasolki szparagowej żółtej
- 600-700 g dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- koperek lub natka pietruszki
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Fasolkę ugotować na półmiękko. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę smażyć. Dodać czosnek.
Smażyć 1-2 minuty. Wrzucić podgotowaną fasolkę, dodać obrane ze
skórki i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przykryć, zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut. Podawać posypane koperkiem
lub natką pietruszki. Z kaszą, ryżem lub jako samodzielne danie.
Uwielbiam to połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń