czwartek, 24 sierpnia 2017

Fasolka szparagowa w pomidorach


Tak jak pisałam wcześniej pomidory mamy własne. Własną też mamy fasolkę
szparagową. Dziś razem w daniu jednogarnkowym. Co prawda można podać
fasolkę z ryżem lub kaszą ale można zjeść ją samą. Dobra na lekki letni obiad (chociaż 
lato już się kończy niestety). 

Składniki:
  • 500g fasolki szparagowej żółtej
  • 600-700 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek lub natka pietruszki
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Fasolkę ugotować na półmiękko. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilkę smażyć. Dodać czosnek.
Smażyć 1-2 minuty. Wrzucić podgotowaną fasolkę, dodać obrane ze
skórki i pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przykryć, zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut. Podawać posypane koperkiem
lub natką pietruszki. Z kaszą, ryżem lub jako samodzielne danie.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam to połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń