poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Nalewka truskawkowa


Przepis z małym poślizgiem. Sezon truskawkowy właściwie się już skończył
ale przepis na pewno przyda się w następnym sezonie. Warto przy tym pamiętać,
żeby użyć do nalewki dobrej jakości słodkich truskawek. Najlepsze oczywiście 
będą własne a jeśli nie mamy to ze sprawdzonego źródła. Po otwarciu w jesienny
dzień jej smak przeniesie nas w letni, słoneczny dzień :)

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 750 ml wódki
  • 1 cytryna

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Umieścić w dużym słoju, zasypać cukrem. Ustawić na parapecie w ciepłym
miejscu (ale nie na słońcu) na 24 godziny. Polecam od czasu do czasu
potrząsnąć słojem wtedy cukier łatwiej się rozpuści. Następnie do słoja
z truskawkami wlać wódkę. Zakręcić i zostawić na pięć tygodni w chłodnym,
ciemnym miejscu. Po tym czasie zlać nalewkę przez sito, dodać sok z cytryny
i przelać do butelek. Ponownie umieścić w chłodnym miejscu (np. piwnicy)
na minimum pięć tygodni. Z każdym dniem nabiera mocy i jest smaczniejsza.


Źródło : Przyślij Przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz