poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ogórki kanapkowe na zimę


Po raz pierwszy robiłam takie ogórki więc będę mogła o nich napisać coś
więcej w późniejszym czasie. Autorka natomiast zaznacza, że są to jej ulubione
ogórki na zimę. Doskonałe (jak sama nazwa wskazuje) do kanapek. Ogórki 
należy wybierać wielkością dostosowane do posiadanych słoików. Nie powinny
być zbyt małe ale też zbyt długie sprawią problem ponieważ będą wystawały.

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych dobrej jakości

Składniki na zalewę:
  • 5 szklanek* wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego ( w oryginale 2,5)
  • 2,5 szklanki cukru (w oryginale 3,5) 
  • 2 płaskie łyżki gorczycy
  • 1 płaska łyżka kurkumy (w oryginale 1,5)
  • 2 łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Ogórki pokroić na plasterki wzdłuż (najlepiej sprawdzi się do tego mandolina
do szatkowania kapusty). Układać plastry ciasno w słoikach. Składniki zalewy
połączyć w garnku. Wstawić na gaz i mieszać aż rozpuści się cukier. Zagotować.
Gotować 5 minut. Gorącą przecedzić przez sito i zalać ogórki. Pasteryzować w
nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (słoiki wstawiamy do
zimnego piekarnika). Można też tradycyjnie w garnku z wodą 7 minut od chwili
zagotowania. Zostawić na minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu.

Źródło: Gotuję bo lubię 

* szklanka 250 ml
** składniki na 12 półlitrowych słoików

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz