Ostatnio to moja ulubiona pasta do pieczywa. Jej przygotowanie zajmuje chwilkę
i niestety znika także bardzo szybko :) Inspiracją do jej wykonania była pasta
kupiona w sklepie przy mojej działce. Niestety w pobliżu domu takiej nie znalazłam
(działkę mam ponad 100 km od domu) więc postanowiłam odtworzyć jej niesamowity
smak. Może nie do końca smakuje identycznie ale jak dla mnie jest idealna :)
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika*
- 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
- 60-70g suszonych pomidorów w oleju
- 1-2 łyżki oleju z pomidorów
- 1/4-1/3 łyżeczki curry w proszku
- sok z cytryny ok. 1 łyżka
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz
Pestki słonecznika zalać wodą i zostawić na całą noc. Rano namoczone pestki
umieścić w misie blendera, dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory i
resztę składników. Miksować kilka minut aż powstanie gładka pasta.
* 1 szklanka = 250g
Wypróbuję bez suszonych pomidorów. Hmmm, może zamienię na oliwki :)
OdpowiedzUsuńhttp://alternatywypiecipol.blogspot.com