Sezon pomidorowy w pełni. Mam to szczęście, że na działce mamy swoje pomidory
więc na przetwory idealne. Passata (inaczej przecier) pomidorowa jest idealna do
zupy pomidorowej lub sosu np. bolognese. Nie dodaję do passaty żadnych przypraw
typu czosnek, bazylia właśnie ze względu na różne zastosowania. Jeśli natomiast
wiecie, że przyda Wam się tylko do sosów można wzbogacić go o wyżej wymienione
składniki (czosnek, oregano, bazylię).
Składniki:
- świeże pomidory
- sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem). Wstawić na gaz i
gotować aż pomidory się rozpadną (ok. 20 minut). Następnie zmiksować
używając blendera ręcznego. Gotować jeszcze do czasu aż uzyskamy
odpowiednią konsystencję. Doprawić solą. Gorący sos przelać do wyparzonych
butelek lub słoików. Postawić do góry dnem i zostawić w tej pozycji aż
całkowicie ostygnie. Ja nie pasteryzuję ale jeśli ktoś dla pewności chce
to można to zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz